Al 2 dagen op pad. - Reisverslag uit Roncesvalles, Spanje van Dimphy Sande - WaarBenJij.nu Al 2 dagen op pad. - Reisverslag uit Roncesvalles, Spanje van Dimphy Sande - WaarBenJij.nu

Al 2 dagen op pad.

Door: dimphyvandesande

Blijf op de hoogte en volg Dimphy

15 Juni 2012 | Spanje, Roncesvalles

Hallo allemaal,Na een voorspoedige vliegreis landde ik woensdag in de stromende regen in Biarritz. Met de bus naar Bayonne en toen naar de kathedraal gewandeld. Daar werd ik zeer hartelijk ontvangen, kreeg mijn eerste stempel en heb de kloostergang bezocht. Op het station zag ik de eerste pelgrims. Ik ben met 3 Duitsers naar St-Jean-Pied-de-Port gereisd. In de herberg l´Esprit du Chemin, dat gerund wordt de Nederlandse Arno en Huberta, werd ik allerhartelijkst ontvangen. ´s Avonds werd er heerlijk voor ons gekookt. De andere gasten kwamen uit Nieuw-Zeeland,Duitsland,Denemarken en Frankrijk. Perfecte herberg! En toen donderdag op pad! De wandeling naar Orisson duurde maar 3 uur, dat viel reuze mee. De stijging was goed te doen. Toen ik even pauze hield, kwam een jonge man uit Sao Paulo langs en hij bleef even staan voor een praatje. Verderop rustte een Frans echtpaar uit. Ze nodigden me uit bij hen te komen zitten en boden me gedroogde abrikozen aan. Aangekomen in Orisson werd ik aangesproken door een vrouw. Ze vroeg of ik bij haar en haar zoon wilde komen zitten. Daar zat ook de jonge man uit Sao Paulo. Moeder Susan en zoon Carlo kwamen van Hawaï. Na de pauze liepen zij verder. Ook in deze herberg werd heerlijk voor ons gekookt. Naast opnieuw vooral Fransen (waaronder 7 Franse vriendinnen), waren er mensen uit Duitsland, Zweden en Oostenrijk. Heel bijzonder om met zo´n internationaal gezelschap aan tafel te zitten. Vanochtend om 8 uur vertrokken voor de wandeling naar Roncesvalles. Iedereen zei dat die behoorlijk zwaar is, maar dat viel echt reuze mee. Onderweg regelmatig weer de Franse vriendinnen en de Duitse vrouwen getroffen en stukken met hen opgelopen. Om naar Roncesvalles af te dalen wordt geadviseerd niet door het bos te lopen, omdat dat nogal steil is. Ik stond in mijn boekje de route te bekijken, toen een man mij aansprak. Er kwam nog een jongen bij en we besloten gezamenlijk de bosroute te nemen. Het was een goed pad, inderdaad wel behoorlijk steil. De man komt uit Brazilië, de jongen uit Denemarken. Aangekomen in Roncesvalles gaf de Braziliaan de jongen en mij een in Brazilië gezegend bandje. Hij bond de bandjes om onze polsen met 3 knopen en bij elke knoop moesten we een wens doen.
Het is zo apart en bijzonder om al die mensen te ontmoeten en te spreken. Deze herberg is nieuw en erg groot. Er wordt verder niet gekookt, dus vanavond in het dorp een pelgrimsmenu eten. De slaapzaal is opgedeeld in units van 2 stapelbedden. Het laatste bed in mijn unit is zonet in gebruik genomen door een jonge vrouw uit Zweden. We hebben afgesproken vanavond samen te gaan eten. Ook wil ik om 20.00 uur naar de pelgrimsmis gaan. Ik weet nog niet hoeveel kilometer ik morgen ga lopen. Ik denk dat ik morgenochtend wel wat stijve spieren zal hebben van de afdaling. Het is prachtig weer, strakblauwe lucht. Boven waaide het behoorlijk, dus het was vandaag beslist niet heet.
Tot zover en tot de volgende keer.Veel groeten, Dimphy.

• 15 Juni 2012 - 14:25

Mathijs:

hoi Mam,

Dat klinkt al vast als een goed begin! Bijzonder dat je zo gemakkelijk in contact komt met andere pelgrims van over de hele wereld: dat belooft veel mooie belevenissen voor de komende weken. Het is dus maar goed dat er ook wat spierpijn in het verschiet ligt: een béétje pelgrim moet natuurlijk naast alle pret ook wel íets te lijden hebben, toch? ;-P

xx M

• 15 Juni 2012 - 14:29

Anneke:

Wat fijn om te lezen dat je zo´n goede start hebt gemaakt.
    Heel veel succes met het vervolg.
    Ik hoop dat je vaak in de gelegenheid bent om te schrijven.

• 15 Juni 2012 - 14:46

Jolien:

Hi Dimphy,
    Dat klinkt als een fantastisch begin! Leuk dat je zoveel mensen kan leren kennen en dat iedereen zo gemakkelijk openstaat voor contact. Heel veel plezier op de volgende dagen!

Kus! Jolien

• 15 Juni 2012 - 15:03

Jos Van Luyck:

Ha Dimphy,

Ziet er goed uit, zowel de internationale contacten als het weer, maar zeker ook de fysieke conditie.
    Leuk om je zo te volgen en (virtueel) ook een beetje op bedevaart te zijn.

Succes met de volgende 'gang' van je loopmenu en kracht voor de spieren.

Groet,

Jos & Leonie

• 15 Juni 2012 - 15:19

Els (en Fons):

Dymph!
    Natuurlijk verwacht ik van jou alleen maar een positief bericht, zo bén je, maar de eerste indruk die ik krijg is dat het je nú al echt is gaan brengen wat je wilt...
    Naar mijn inschatting is dat nl.: doorleven wat het met je doet als je alléén (heel bewust!) in een andere omgeving bent, laten gebeuren wat er gebeurt,contacten maken en genieten van alle wonderen die het leven je biedt! De start is gemaakt! En: geweldig! Ik wens je heel veel fijne ervaringen toe! Tot lees!

• 15 Juni 2012 - 15:24

Phily:

hallo Dinphy,

Wat een fijn begin, zoveel aardige mensen ontmoeten geeft je meteen boost of niet soms!
    Ik was al van plan om Jos te bellen en te vragen hoe het met jou gaat, maar.... je hebt geschreven.
    Zal Jos toch wel een keertje bellen!!
    Liefs Phily

• 15 Juni 2012 - 16:22

Martin:

Nog maar net op pad en je hebt al veel mensen ontmoet. Ik krijg al bijna een beeld van "een lange stoet de bergen door van ...." (was dat niet Boudewijn de Groot). Het zal wel meevallen en zo maak je meteen kennis met gelijk-gestemden. Hoop dat je nog wel de gelegenheid hebt om met jezelf op pad te zijn. In ieder geval goed om te lezen dat je goed bent gestart. Goede reis verder.

• 15 Juni 2012 - 16:56

Bernadette.:

Leuk om al zo snel zo'n goede berichten te lezen. Hartstikke fijn dat je al zoveel aansluiting vindt met zoveel mensen van zoveel nationaliteiten. Heel interessant ook, lijkt me. Heel veel succes en we blijven je volgen!Veel groeten van Jan en Bernadette.

• 15 Juni 2012 - 17:08

Jos Van De Sande:

Nou Dimph, je ruime bergervaring helpt je dus behoorlijk als je dit beschrijft met: "viel reuze mee". Wat heb je eerder allemaal voor angstaanwekkende verhalen gehoord. Als dit goed lukt, dan heb je een belangrijk punt overwonnen!!
    Erg leuk die internationale contacten allemaal. Dat moet wel een inspirerende tocht worden.
    En al acht reacties hieronder; het gaat goed met je pergrims-facebook!!

XXXX / Jos

• 15 Juni 2012 - 18:58

Lienie & Lijnie:

Haa Mam! Lekkere abrikoosjes en genoeg rodrigos zo te horen haha. Het klinkt nu al als een zeer bijzondere reis! Wat ontzettend leuk om zo veel verschillende mensen te ontmoeten en wat fijn dat het wandelen zo goed gaat! En dat bospad leek ons inderdaad ook een uitstekende keuze. Lien is vandaag in Amsterdam bij Lijn en is de hele dag fotomodel geweest voor een shoot op school en ze heeft t super goed gedaan en de foto is super vet geworden! Volgende week gaan we hem ontwikkelen in de doka en vanavond krijgen we alvast de digitale versie dus die kan je binnenkort in je mail verwachten! Heel erg veel plezier daar lieve mam, zet hem op! Duizend kusjes van ons xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
    L&L

• 15 Juni 2012 - 19:58

Anton En Anniek:

hallo dimphy,
    zo gemakkelijk gaat het dus, daar waar je twijfels had over de contacten, zijn die in ieder geval nu al verleden tijd en dan neem je de moeilijke bosweg.... wij staan versteld de grenzen worden al verlegd !!!

liefs en geniet...

• 16 Juni 2012 - 22:53

Constance :

Hoi Dimphy,
    de kop is er af en zo te lezen maak je al leuke dingen mee en ontmoet je bijzondere mensen. Beschouw die 1e zware bostocht maar als een zware vrijdgagochtend fitness dag. We hebben afgelopen vrijdag allemaal aan je gedacht. Heel veel succes!
    Groetjes Constance

• 17 Juni 2012 - 11:02

Nollie:

Lieve Dimphy,
    Het klinkt goed allemaal en zo te lezen geniet je van de vele ontmoetingen. Veel succes met lopen; hopelijk blijven de spieren in goede conditie en gaan ze jou niet al teveel pesten.
    Veel plezier, succes met je reis en vooral.......geniet ervan.
    Liefs, Nollie

• 17 Juni 2012 - 12:51

Thiela :

Hallo Dymphy
    Mooie start. Loop niet te hard van stapel. Je hebt tijd genoeg. Geniet ervan. Groet Thiela en Jan

• 17 Juni 2012 - 18:27

Ine:

Hallo Dimphy
    Wat leuk om te lezen dat je zoveel aanspraak hebt. In mijn gedachten zie je alleen lopen.Het kan stimulerend werken om sommige stukken met meerderen te lopen.En ja spierpijn hoort erbij. Als wij weer naar Zweden gaan moet ik ook v.t.v. oefenen.Zo zie je maar dat alle km.die je vooraf gelopen hebt hier,zijn vruchten afwerpt.
    groet ine

• 17 Juni 2012 - 19:26

Annemieke Friederich:

Dimphy, je bent alleen op pad gegaan, dat realiseerde ik me niet! ik was zo onder de indruk dat je dit gaat doen dat ik je gezocht heb op internet. Hebben je ondernemende kinderen die eigenschap van jou of ben jij door hen gestimuleerd? Hoe dan ook, Fantastisch dat je dit doet!
    lieve groeten

• 17 Juni 2012 - 19:41

Ruud & Marjo:

Lieve Dimpy, ja zo werd je vanuit onze gezamenlijke kindertijd al genoemd door Karin, Yvette en mij (Ruud), ben je al eens eerder zo alleen, een paar dagen op je eentje op pad geweest ? Dan herken je vast ook dat gevoel van geluk van Tsjakka ! "Ik heb mezelf toch weer overwonnen en wat een gelukzalig gevoel heb ik daarvan gekregen !" Dat bedoelt jouw Jos wellicht ook, waar hij zinspeelt op een vroegere gebeurtenis op een van jullie bergwandeltochten ! ? Heftige gevoelens van onzekerheid beheersten mij ook, toen ik van Marjo twee dagen van huis mocht voor een sabbatical pinksterweekend, eind mei 2012, na bijna 20 jaar 24/7 onafgebroken naast haar rolstoel lopen. Maar wat waren het TWEE GEWELDIGE DAGEN (citaat uit Tempo Team-spotje). Wij hopen dat jij jouw voorgenomen dagschema dagelijks in het door jouw gewenste Tempo weet vol te houden en dat er een Team van lotgenoten zich gaat vormen door jouw bewogenheid daarmee, en dat jij met hen straks in Santiago de Compostella aankomt, zoals jij dat vaak moet hebben gezien op de "Via Gladiola" op de laatste dag van de Vierdaagse ! En Jos: Ook Chapeau !!

• 18 Juni 2012 - 21:03

Anita:

Lieve Dymphy, Ik was in London toen je vertrok en heb je dus niet uit kunnen zwaaien. Een fijn idee dat we je toch een beetje kunnen volgen op deze manier. Veel liefs, Anita