Via Santo Domingo de la Calzada naar Belorado
Door: dimphyvandesande
Blijf op de hoogte en volg Dimphy
25 Juni 2012 | Spanje, Belorado
Hallo allemaal, Wat leuk steeds zoveel reacties van jullie te krijgen! Zondag ben ik na een rumoerige nacht vertrokken uit Nájera. Ik sliep in een nieuwe herberg in de stad en het feest van San Juan werd luidruchtig gevierd. Héél veel mensen op straat. Om 00.15 uur kwam een muziekband voorbij, luid spelend, steeds hetzelfde lied, de mensen zongen mee, je hoorde het nog lang nadat ze voorbij waren. Ik was wel benieuwd en ben opgestaan om uit het raam te kijken. Het was een gezellige optocht van dansende en zingende mensen, kleine kinderen op schouders van vaders, een wijnvat werd mee getorst... Toen rond half 6 de eerste pelgrims opstonden, gingen de laatste feestvierders naar huis! Ik heb er goed doorheen kunnen slapen, ik had meer last van een snurker dan van die zingende en feestende mensen... In de herberg in Nájera ben ik het meisje uit Nieuw-Zeeeland weer tegengekomen. Zij sliep ook in de allereerste herberg, ik heb haar tussendoor een paar keer gezien, maar ze is nogal op zichzelf. Nu vroeg ze of we samen gingen ontbijten. Daarna zijn we ieder in ons eigen tempo gaan lopen en ik zag haar zojuist weer in deze herberg terug, na 2 dagen. Ook anderen die even uit het oog waren, zie ik hier weer rondlopen. Ik had me zondag voorgenomen om 16 km. te lopen, maar de herberg was in een totaal nieuwbouwdorp met nog veel lege huizen, heel sfeerloos. Omdat ik nog energie had, ben ik doorgelopen naar Santo Domingo de la Calzada, in totaal toch weer 21 km. Toen ik aankwam, was ik wel behoorlijk moe. Ik koos de herberg van de Cistercienser Zusters, volgens de gids zou daar gekookt worden, maar dat bleek niet zo te zijn. Wel goede bedden, slecht sanitair. Toch achteraf wel de beste keuze, want in dit dorp werd zondag het feest van San Juan gevierd en de andere herberg lag aan het dorpsplein waar het feest was. Twee nachten feestgedruis was wel wat veel geweest. Leuk was wel dat de kinderen allemaal verkleed waren. In de kathedraal van Santo Domingo is een kippenhok met een haan en een kip erin. De legende is in het kort: een jongeman was veroordeeld tot ophanging wegens vermeende diefstal. De ouders zijn naar Santiago gereisd en klaagden hun nood bij Jacobus.Toen zij terugkwamen, bleek de jongen nog in leven. Zij gingen naar de bisschop om dit te vertellen. De bisschop wilde juist beginnen aan een maaltijd die bestond uit een gebraden haan en kip. De bisschop zei dat de haan en de kip eerder vleugels zouden kunnen krijgen dan dat het verhaal waar zou kunnen zijn. Meteen kraaide de haan en vlogen de haan en kip van de borden. Vandaar het kippenhok in de kathedraal. Als de haan kraait op het moment dat je in de kathedraal bent, is dat een gunstig voorteken voor de pelgrimage. Ik ben dus blij dat hij inderdaad kraaide toen ik binnen was! Gisterenavond bood een Amerikaanse echtpaar me in de herberg nog een glaasje wijn aan, ook leuk. Omdat ik gisteren zo veel gelopen heb, had ik me voorgenomen dus vandaag niet meer dan 16 km. te lopen. Maar helaas: de geplande herberg was vandaag dicht. Ik heb nog kort opgelopen met 2 vrouwen uit Den Haag en Zoetermeer en ben doorgegaan naar Belorado, 23 km. Ik heb de eerste herberg gekozen aan de rand van het plaatsje, omdat het er comfortabel uitziet. Nu héérlijke douches en schone slaapzalen. Misschien loop ik straks nog even het plaatsje in. Veel mensen die ik tegenkom hebben haast. Ze zeggen dat ze elke dag 20 tot 25 km. móéten lopen, omdat ze anders niet op tijd in Santiago zijn voor hun terugvlucht. Ik prijs me gelukkig dat ik die haast niet heb. Het feit dat ik regelmatig meer loop, is geen moeten en dat is een erg aangenaam gevoel. Zeker nu ik merk dat het wel heter wordt. Vorige week voelde ik rond 10 uur ´s morgens dat de zon wel warm werd, nu voel je dat al een uur eerder. Dus er zullen vanzelf kortere etappes gemaakt gaan worden, verwacht ik.
Tot zover weer en tot de volgende keer, veel groeten, Dimphy.
Tot zover weer en tot de volgende keer, veel groeten, Dimphy.
25 Juni 2012 - 14:48
Ron:
Wat een enorm tempo houd je er op na! Maar kennelijk toch rustig genoeg om alle indrukken goed in je op te nemen.
Ik kijk nu al weer uit naar je volgende verslag. Blijf ervan genieten.
Ron -
25 Juni 2012 - 15:22
Ans Schumacher:
Hoi Dimphy,
Het is erg leuk om je verslag te lezen.
A.s. woensdag zullen wij op onze laatste repetitiedag een toast uitbrengen op jouw succes tot nu toe!!
gr. en tot de volgende mail.
Ans -
25 Juni 2012 - 16:06
Anja Mulder:
Hoi Dimphy,
Heel leuk om je verslag te lezen en je zo te volgen.Al die mensen die je tegenkomt is toch een verrijking in je leven. Knap wat je doet! Succes.
Groetjes, Anja -
25 Juni 2012 - 17:08
Corine:
Ha Dimphy. Net thuisgekomen van een wandelreis in IJsland lees ik met stijgende bewondering over jouw eerste 10 dagen. Wat een leuke energie weet je weer te geven. En zo te horen gaat het je prima af. Succes! en ik toast met Ans mee... -
25 Juni 2012 - 17:49
Liesbeth:
Ha Dimphy,
Het is heel leuk om je verslagen te lezen. Dat je nog moed hebt na zo´n zware dag om een verslag te schrijven. Is ook wel leuk voor later natuurlijk. Het klinkt allemaal heel erg leuk. Je loopt alleen en ook weer niet, met al die ontmoetingen en mensen die je steeds weer tegenkomt. Ik moet zeggen dat ik het heel dapper vind dat je dit doet. Vooral de inspanning vind ik knap, ik zou er niet aan moeten denken. Alle ontmoetingen die je hebt daarentegen wel, dat lijkt me echt geweldig. Misschien kun je het ook met de auto doen en dan een kilometer voor de eerste herberg gaan lopen. Je klinkt heel enthousiast en dat is leuk om te lezen. Nog heel veel plezier.
groeten, Liesbeth -
25 Juni 2012 - 18:10
Jan En Monique:
Ha Dimphy!
Wat een parallellen met het 'gewone' leven he: mensen met haast, die móéten... en jij, relaxed, loopt méér dan je gepland had...
We volgen je verhalen, zijn in gedachten bij je. En heel benieuwd naar je overwegingen in stilte!!
Dikke knuffel,
Jan en Monique
25 Juni 2012 - 18:34
Jos:
Hallo Dimphy,
ik wilde je sms-en: waar zit je; maar geen korte sms, maar een heel verhaal stond al op je site! Erg leuk weer. Even opgeteld heb ik al 245 km. geteld, die je hebt gemaakt; geweldig zeg; je gaat als een speer. En ook erg aardig om te lezen over alle contacten met mensen die je tegenkomt.
Veel succes!! XXX / Jos -
25 Juni 2012 - 19:12
Marjan:
Dat lopen gaat je goed af en de zon heb je nu ook onze kant ingestuurd! Blijf je volgen en vind de verslagen leuk om te lezen.
Marjan -
25 Juni 2012 - 19:40
Der Frankl :
Hoi maatje, echt hele leuke ervaringen voor jou, maar loop niet teveel he?? Geniet, kijk, beleef, denk maar alles in een lekker rustig tempo ! Deze herinneringen gaan weer een leven mee, ben jaloers op je ! Gods speed -
25 Juni 2012 - 21:04
Hein Bernsen:
Hallo Dimphy,
Leuke schrijfstijl, je neemt de lezer mee en mij lijkt het prachtig om zo te lopen. Op jezelf aangewezen, maar ook met veel mensen en meer en meer bekenden om je heen. Als je het genoeg vindt ga je weer je eigen weg. Ik blijf jouw verhalen met belangstelling volgen en wellicht krijg ik ook nog eens de moed om iets dergelijks te doen, mede door jouw gedeelde ervaringen. Zoals Liesbeth schrijft kan zij wellicht vanuit de bezemwagen voor de fourage en een drankje zorgen of past dat niet voor de ware pelgrim? -
26 Juni 2012 - 07:12
Arthur Kuilboer:
Dag Dymphy,
Je bent met een mooie tocht bezig en kennelijk valt het lopen je geenszins zwaar. Schitterend, we zijn trots op je. In de afgelopen week in Zweden ben je regelmatig "over de tong gegaan". Je verslagen zijn ook allemaal boeiend en een genot om te lezen. Ik begreep van Jos dat het je helemaal niet zwaar valt om nog een stuk door te lopen als dat beter uitkomt en op die manier al aardig op je schema voorligt. Zo lees ik het ook in je verslag. Heel veel plezier en succes in de volgende etappes. Ik lees graag weer je wederwaardigheden van die tochten. -
26 Juni 2012 - 09:44
Marian :
Hallo Dimphy
Geweldig dat het lopen zo goed gaat. Dat moeten de heren en Jolien nog maar waarmaken in Corsica. Ik geniet van je verhalen en je belevenissen. Nog veel wandel plezier. -
26 Juni 2012 - 09:55
Mario:
Dymphy, jij doet waar velen over praten maar nooit toe over zullen gaan. Diep respect heb ik daarvoor. Je gaat als een speer en voor je het weet kom je in Santiago aan. Mooi om te lezen dat je elke ervaring met veel toewijding ondergaat. Heel bijzonder allemaal. Blijf genoten en tot horens/ziens.
Mario -
26 Juni 2012 - 12:01
Etienne:
Hoi Dimphy,
Even om je gerust te stellen; We hebben in Zweden goed op Jos gepast. :-)
Goeie reis -
26 Juni 2012 - 12:49
Phily:
Hoi Dimphy,
En jij maar denken dat je misschien niet zou schrijven! Leuk hoor zolang als we thuis zijn volgen we.
Ik heb je gezang bij de Bossche Parade gemist! Volgend jaar misschien weer? Was erg mooi. Veel plezier met lopen. Henk en Marijke zijn nu bijna bij bij jou einddoel!!
dikke kus -
26 Juni 2012 - 16:07
Henk Baarens:
Hoi Dimphy,
Nu eindelijk een stabiele internetverbinding op de camping.
Ik vind het de moeite waard om al je ervaringen te lezen. Heb des te meer respect voor je nu ik zelf in Noord Spanje ben, het klimaat beleef en de steile paden op de hellingen zie.
Vandaag in Oviedo geweest voor een beleving van de middeleeuwen.
Zaterdag verwachten we met auto en caravan in Santiago de Compostello aan te komen. We zullen een kaarsje voor je opsteken in de Cathedraal voor een goed vervolg van de Camino en een veilige thuiskomst...
Henk Baarens -
26 Juni 2012 - 17:45
Ine:
Hoi Dimphy
Ik heb weer genoten van je verslag en ik ben blij voor je dat je niet "moet " zoals ik lees over anderen.Probeer zoveel mogelijk te genieten want deze reis maak je 1 x in je leven ( denk ik !!).
Groet Ine
A.s.lang weekend zijn we weg en het weer belooft goed te worden,heerlijk.... -
26 Juni 2012 - 21:41
Marc Annemarij:
Hoi Dimphy,
Ook wij lezen trouw je verhalen.
Leuk en je gaat supersnel.Goed dat je zo vroeg opstaat,om de de zon voor te zijn.Je kan zo een guide gaan uitgeven .Ga zo door
27 Juni 2012 - 06:26
Anton En Anniek:
Hoi Dimphy,
Ook wij volgen jouw pelgrimstocht met veel bewondering. Iedere dag een flinke afstand wandelen waarbij het aantal kilometers niet lijkt uit te maken. Jij bent de echte wandelaar van de bergclub! Ook de contacten met de andere mensen onderweg. Het is mooi te lezen hoe dat gaat en dat ieder zijn eigen tocht heeft. Een tijdje met iemand meelopen en dan weer met iemand anders of alleen. We open dat je de hitte de baas blijft en wensen je een goed vervolg van je tocht!
we blijven je volgen.
xx -
27 Juni 2012 - 12:17
Ger:
Hoi Dimphy
Geweldig vind ik het dat je de moed
en het lef en de wil hebt om als een
herberg dicht is of niet geschikt is,
de nodige kilometers eraan vast plakt.
Alsof er niet zoiets als vermoeidheid
bestaat. Hier spreekt toch wel enorme wil en motivatie uit.
Volhouweeeee !
Veel Successssss !
27 Juni 2012 - 16:52
Huub Van Der Waerden:
Wij zijn gewoon jaloers. Fantastisch hoe jij alles beschrijft. We kunnen ons voorstellen dat dit een geweldige ervaring is.
Houd vol en veel plezier. -
28 Juni 2012 - 17:55
Roel Dekens:
Geweldig wat je allemaal meemaakt en welke indrukken je beschrijft. Blijf vooral doorgaan met schrijven (en ook met lopen natuurlijk) we hebben een heerlijke tijd in Zweden gehad met net zulk mooi weer als in Spanje alleen een beetje koeler met meer wind.
De baard van Jos stond er weer mooi bij.
Groeten